Categories

Esti pregatita sa fii sotie?

Shares
Read Carefully

Iubesti si esti iubita, esti in al noulea cer si tocmai ai fost ceruta de sotie. Spui “DA!” din toata inima. Totul este de poveste si asa cum ai visat inca de cand erai mica. O sa ai nunta si rochia alba pe care ti-ai dorit-o mereu, o sa aveti o familie fericita si veti trai fericiti pana la adanci batraneti. Este posibil intr-adevar, dar o relatie necesita munca constanta, sacrificii, compromisuri si multa, multa intelegere. Daca stii ca esti o persoana independenta, libertina, este bine sa te gandesti la faptul ca dupa ce te casatoresti, “eu” se transforma in “noi”, si tot ce vei face va trebui sa fie facut dupa ce ai luat in calcul si persoana de langa tine. Inainte sa faci pasul, trebuie sa iti raspunzi la cateva intrebari.

In primul rand trebuie sa stii care este motivul pentru care te casatoresti. In principiu, oamenii se casatoresc pentru ca se iubesc, pentru ca vor sa aiba o familie si mai ales (si cel mai important), pentru ca nu vor sa fie singuri. A nu ramane singuri, este motivul principal pentru care oamenii se casatoresc. Este mult mai usor sa imparti lucrurile bune si rele din viata ta cu cineva, sa stii ca nu esti singur si ca este cineva care te sustine si te iubeste indiferent de ce ar urma.

Trebuie de asemenea sa te intrebi ce iti ofera in plus casatoria si la ce anume renunti cand te casatoresti? Constientizeaza faptul ca atunci cand te casatoresti, libertatea nu mai este aceeasi. Esti casatorita acum, ai niste responsabilitati si nu iti permiti ca la o cearta mai puternica sa iti faci bagajele si sa pleci. Ai promis ceva cuiva, i-ai jurat iubire si sprijin, iar lucrurile nu mai sunt la fel de simple. Casatoria presupune maturizare si responsabilizare, in primul rand!  Casatoria iti ofera stabilitate, confort si siguranta zilei de maine (vorbim aici de casatoriile si iubirile sincere). Iti ofera o persoana langa tine intr-o seara plictisitoare de vineri, in care tot ce vrei este sa stai acasa, sa te uiti la un film si sa mananci 30 de pungi de popcorn. Iti ofera o persoana care sa iti dea un pahar de apa in mijlocul noptii si care sa aiba grija de tine atunci cand esti bolnava.

Inainte sa decizi daca te casatoresti sau nu, intreaba-te care este parerea ta despre casatorie. Cum vezi aceasta uniune? Negativ sau pozitiv? Acest lucru poate depinde si de tipul de familie pe care l-ai avut. Daca parintii tai au fost despartiti, este posibil sa nu iti doresti acest lucru, pentru ca stii cata suferinta poate aduce, pe cand, se poate totodata, sa iti doresti sa ai familia pe care ei nu au putut sa ti-o ofere niciodata. Daca ai avut o familie cu valori morale puternice, este de inteles sa iti doresti o viata de familie. Aceste viziuni asupra casatoriei depind foarte mult de modul in care am fost crescuti, dar si de personalitatea pe care ne-am dezvoltat-o in timp.

Cat timp vei fi dispusa sa acorzi partenerului de viata ? In casatorie este intotdeauna vorba despre doua persoane, nu despre una. Este locul unde ai de impartit momente bune si grele, indiferent ca vrei sau nu. Trebuie sa stii faptul ca vor fi momente in care vei fi stresata/suparata/enervata, si nu vei aveai chef de nimeni si de nimic. Este important sa stii sa manageriezi aceste momente, astfel incat sa nu ranesti persoana de langa tine. Dupa cum spuneam, “eu” se transforma in “noi”, in cele mai mici, dar si in cele mai mari momente ale vietii tale.

Decizia ta asupra casatoriei tine foarte mult si de ceea ce iti doresti in viata. Daca scopul tau principal in viata este cariera, atunci casatoria va veni intotdeauna pe locul doi, iar daca viata de familie este pe locul doi, poate aceasta nu este pentru tine. Insa, daca ceea ce iti doresti de la viata este o familie si pe cineva langa tine, casatoria este lucrul corect pentru tine. Valorile si scopurile din viata ta vor dicta si vor influenta  intotdeauna decizia asupra mariajului.

Cand vei sti ca esti gata pentru pasul cel mare? Toata lumea care a trecut prin acest lucru, a spus asa: “Cand vine momentul si cand apare persoana, VEI STI!”. Se intampla deseori nici sa nu stim ca ne dorim sa avem o familie, sau sa ne casatorim, pana cand apare persoana respectiva. Este persoana care te face sa vrei si sa iti doresti acest lucru. Daca aceasta persoana imparte cu tine aceleasi valori si aceleasi scopuri in viata, nu aveti cum sa nu faceti click. Aceasta este firea umana, asa suntem construiti.

Doar tu poti decide daca esti gata sa fii sotie. Raspunde-ti sincer la aceste intrebari, pentru ca mariajul este un lucru serios, si pentru toata viata. Important este sa fii sincera cu tine, pentru ca daca esti sincera si stii ce iti doresti, nu poate sa iti fie decat bine!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.